Следвайте Гласове в ТелеграмБългарите, обвинени в шпионаж в полза на Русия,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБългарите, обвинени в шпионаж в полза на Русия,
Коментари Харесай

Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били освободени по гаранция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Българите, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, са били пуснати под гаранция. Това оповестиха за NOVA от полицейско ръководство в Лондон.

От там показват, че в действителност задържаните на 8 февруари са петима по съмнение за закононарушение, според Закона за служебната загадка. Сред тях трима са българи. Бисер

Джамбазов и Катрин Иванова живеят на общ адрес в Лондон. Третият българин - Орлин Русев, е от Грейт Ярмут.

Всички арестувани лица са били освободени под гаранция, показаха от лондонската полиция за NOVA. От там оповестиха, че ги чакат в полицията през септември 2023 година Българите за последно са се явили в Централния углавен съд на 31 юли по дело за подправяне на документи. Следващо съвещание е планувано за януари.

Законът за формалните секрети криминализира шпионажа, като не разрешава несъмнено държание, което се прави за, накърняваща сигурността на ползите на Обединеното кралство. Лондонската Столична полиция дава отговор за шпионажа на национално равнище.
 
Кои са тримата българи - жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45, живеели във Англия от години. Участвали са интензивно като членове на изборни комисии при изборите зад граница. Арестите са станали още през февруари, само че българското посолство не е било известено.

Катрин Иванова е на 32 и живее във Англия от години. През февруари тя и още двама български жители – Орлин Русев и Бисер Джамбазов, са арестувани от управляващите на острова по следствие за шпионаж в интерес на Русия.

„ Колкото и да е неприятно, ние научаваме за това от другояче една доста безспорна медия, каквато е Би Би Си. Не сме били осведомени за задържането от февруари месец ”, призна посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков. Той изясни, че това е допустимо, когато жителите сами са отказали помощ от родината си. Подозрението му е, че съгражданите ни сами са отказали да бъдат осведомени българските управляващи за случая.

Според информацията в английските медии при обиските по следствието са открити подправени паспорти, персонални карти за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Информацията, която може да бъде открита за тримата българи, не е доста. От профила на Орлин Русев в LinkedIn излиза наяве, че през 2008 и 2009 година той е бил консултант в Министерството на енергетиката ни - в мандата на Тройната коалиция. След това се реалокира в Обединеното кралство. За другите двама информацията също не е доста.

В базата данни на посолството ни във Англия Катрин Иванов е записана като член на изборна комисия през 2021 година. От Фейсбук пък излиза наяве, че дружно с Бисер Джамбазов са предложили курсове по британски език на българи. Според посолството ни Бисер Джамбазов също е бил член на изборна комисия, само че не като представител на страната.

Тримата наши сънародници са били дейна част от българската общественост в Лондон. Работили са за българска обществена платформа, която оказва помощ на наши сънародници, в това число с езикови курсове.

Инфо: dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР